SKPC Mejdan

Dvorana u kojoj RK Sloboda igra domaće utakmice

SKPC Mejdan Tuzla je višenamjenski sportsko-zabavni objekat izgrađen 1984. godine koji je simbolično počeo sa radom na Dan grada Tuzle, 2. oktobra 1984.

Kompleks je to od 16.500 m² pokrivenog prostora i 5.000 m² platoa izgrađen, prije svega, kako bi zadovoljio potrebe građana Tuzle i šire okolice u oblasti sporta i kulture, fizičke kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ali i kako bi se stvorili uslovi za unapređenje profesionalnog sporta i potaknule raznovrsne privredne manifestacije.

Centar je smješten u zapadnom dijelu grada i zauzima prostor između sjevernih padina Ilinčice i gradske južne saobraćajnice, naspram poprečne ulice prema naselju Slatina. Nalazi se u blizini starog tuzlanskog naselja Mejdan, po kojem je i dobio ime.

Velika dvorana SKPC Mejdan raspolaže borilištem veličine 45×30 metara i opremljena je za održavanje svih vrsta sportskih priredbi koje se održavaju u zatvorenim prostorima te kulturnih i privrednih manifestacija. U zavisnosti od vrste priredbe, dvorana ima kapacitet primiti između 3.000 i 8.000 posjetilaca. Opremljena je najsavremenijim sportskim rekvizitima, osvjetljenjem jačine 2.100 luksa, velikim univerzalnim semaforom, sistemom ventilacije i klimatizacije, reporterskim kabinama, press centrom, sportskom ambulantom, a raspolaže i sa 14 svlačionica za sportiste i 5 garderoba za estradne umjetnike kapaciteta do 50 izvođača.

U sklopu kompleksa Mejdana nalazi se i manja sportska dvorana prilagođena različitim sportovima, uključujući košarku, fudbal, rukomet, gimnastiku i odbojku. Dimenzije terena su 44×22 metra, s ucrtanim postavama za košarku, fudbal, rukomet i odbojku i kapacitetom gledališta od 750 do 2.200 mjesta. U ovoj dvorani SKPC Mejdan igraju se utakmice Rukometnog kluba Sloboda Tuzla.

U centru su održane brojne domaće i međunarodne sportske, kulturne i privredne manifestacije, a velika dvorana često je domaćin Rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.